2013 Top 10

13.1.2014

Ett år av bordsspelsförsäljning är återigen bakom oss, och det är dags att blicka bakåt och se hur det har gått. På det stora hela så var 2013 ett rätt så bra år både för bordsspel över lag, samt för Lautapelit.fi:s produkter. Av olika Årets Spel priser i Norden så tilldelas Lautapelit.fi fyra stycken, från tre olika länder. Endast Danmark lyser med sin frånvaro på listan. Från Norge kom det dock två förstaplaceringar, Roskis och Escape . I Finland gick en guldmedalj åt Qin och i Sverige valdes Ghost Tower - Kellotornin Kummitukset till bästa barnspel.

På det - nu redan - traditionella sättet så bjuder vi på tre stycken top 10 försäljningslistor, med indelning i hur vitt tillgängliga de olika spelen är.

Den första listan är den sk. allmänna serien, dvs. den innehåller alla spel som är till salu hos Lautapelit.fi och hos ett tiotal andra återförsäljare:

På den allmänna listan börjar man se en växande trend av internationalisering hos Lautapelit.fi; endast Carcassonne finns kvar på listan som uttryckligen enkelspråkigt finsk upplaga. Alla andra spel är antinen engelskspråkiga eller flerspråkiga upplagor vars försäljningssiffror i varje fall till viss mån kommer utifrån Finlands gränser. Vi kan tyvärr inte producera någon lista på endast produkter sålda inom landet, men högst troligen skulle den domineras bl.a. av produkter ur Menolippu (Ticket to Ride) och Catan familjerna. Årets ledarduo kommer antagligen också att placera ganska högt på det pågående årets lista.

På den andra listan har vi samlat de populäraste spelen av sådana spel som endast finns till salu hos specialiserade återförsäljare:

Den här listan domineras av Dobble, och inneåller heller inga större överraskningar. Diamant och Zooloretto försvann från listan allt efter att upplagorna tagit slut. Att Dominion -Hovin Juonet , och Village smugit upp på listan är naturligtvis trevligt.

Den tredje listan består av de bäst säljande spelen på främmande språk (dvs. först och främst engelska):

På toppen av listan skulle naturligtvis Nations och Eclipse - med tilläggsdelar - finnas, men de har lämnats bort för att få lite diversitet bland listorna. Många av spelen på listan har varit favoriter redan i några år, och bland nyheterna kan noteras att Terra Mystica och Love Letter har haft störst framgång. Att även Hanabi kom med på en tionde plats är trevligt. Redan i några års tid har åtminstone ett av spelen på denna lista senare getts ut som finsk eller nordisk version, och det ser troligt ut att trenden fortsätter även i år. Kanske t.om. med fler än ett av spelen...

År 2013 ser ut att vara klappat och klart, och framtida listor hittas av det pågående året igen i början av år 2015. Det kan förstås löna sig att även spana in föregående års topplistor (finns tillgängliga endast på finska).

<< Tillbaka