2014 Top 10

5.1.2015

Vuosi on vaihtunut, ja on aika katsastaa miltä 2014 lautapelivuosi näytti.

Yleisesti 2014 oli varsin erinomainen vuosi niin lautapeleille yleisesti, kuin myös Lautapelit.fi tuotteille. 2013 tapaan, Vuoden Peli kilpailujen voittoja irtosi 4 kappaletta kolmesta pohjoismaasta. Tällä kertaa Ruotsi jäi puuttumaan täydestä ketjusta, ja Suomi paikkasi tilannetta kahdella ykkössijalla, Battle Sheep ja Splendor . Norjassa voitto tuli Augustukselle ja Tanskassa Love Letter oli juryn suosikki perhepeliksi. Halli Cups, Manno Monster, Peikkopolku ja Camel Cup olivat finalisteja ainakin jossain pohjoismaassa, viimeksi manittu useassa. Camel Cup valittiin myös Spiel des Jahres voittajaksi Saksassa.

Lautapelit.fi:n omat alkuperäisjulkaisut, Eclipse ja Nations menestyivät myös hyvin. Molemmista saatiin ulos uusi painos ja kumpainenkin on vakiinnuttanut asemansa BGG:n listoilla; Eclipse Top 10:ssä ja Nations Top 40:ssä.

Lokakuussa avattu uusi Helsingin myymälämme Kamppi keskuksessa on otettu myös hyvin vastaan. Asiakkaita on riittänyt (siitä kiitos kaikille vierailijoillemme) ja aiempaa parempi näkyvyys tukee osaltaan myös lautapelikulttuurin vahvistumista Suomessa.

Jo perinteiseksi muodostuneeseen tapaan, tarjolla jälleen 3 top 10 listaa, jaoteltuna sen mukaan miten laajasti pelit ovat saatavilla.

Ensimmäinen lista on ns. yleinen sarja, eli sisältää kaikki pelit joita on myynnissä Lautapelit.fi:ssä ja kymmenissä muissa paikoissa:

Tätä listaa kommentoidessa voitaneen kopioida viimevuotinen teskti:

"Yleislistalla alkaa näkyä yhä enemmän Lautapelit.fi:n kansainvälistyminen, ainoastaan Carcassonne sinnittelee yksikielisenä suomiversiona listalla. Kaikki muut pelit ovat joko englanninkielisiä, tai monikielisiä laitoksia joiden myynnistä ainakin osa tulee suomen rajojen ulkopuolelta. Pelkästään Suomessa myytyjen pelien listaa emme pysty tuottamaan, mutta sillä olisivat ainakin Menolippu ja Catan tuotteet vahvasti mukana. Nykyinen kärkikaksikko tullee sijoittumaan kärkipäähän myös alkaneen vuoden listalla."

Toiseen listaan on kerätty suosituimmat pelit vain erikoisliikkeistä myytävistä peleistämme:

Listan voiton vei jälleen Dobble, Power Grid perässään. Myöhästyneestä uusintapainoksesta kärsinyt Qin oli kolmas. Keskivaiheille tulivat uusina Kingdom Builder ja Escape jotka eivät ole enää isompien ketjujen valikoimissa. Power Grid oli aluksi vahingossa kaksi kertaa 2013 listalla, mutta tänä vuonna se on siellä ihan oikeasti tuplasti, sillä Deluxe versio menestyi varsin erinomaisesti.

Kolmas lista koostuu parhaiten myyneistä vieraskielisistä tuotteista:

Yleislistan Nations ja Eclipse lisäosineen ja jätetty tältä listalta pois jottei listat tulisi liian samanlaisiksi. Muutoin tällä listalla on tapahtunut lähes totaalinen vallankumous. 2013 kärjessä olleet isot pelit loistavat poissaolollaan, niitä edustavat listan loppupäässä Smallworld, Netrunner ja Agricolan seuraaja Caverna. Muilta osin lista täyttyy huomattavasit kevyemmistä peleistä, 2013 ykkönen Agricola tippui listalta kokonaan. Jo muutamia vuosia tältä listalta on ainakin yksi peli ilmestynyt suomeksi seuraavana vuonna. Jatkuuko trendi, ja mikä se peli on, jää nähtäväksi.

2014 alkaakin olla sitten paketissa, listoja kuluvalta vuodelta jälleen 2016 alussa. Kannattaa katsoa myös aiemmat listaukset:

<< Takaisin