2016 nyhet: Agricola

2.9.2016

Den här gången har vi glädjen att presentera den svenska (och finska) utgåvan av en verklig klassiker; ett av årtiondets mest populära spel, Agricola. Agricola är ett spel av Uwe Rosenberg , tidigare främst känd för "bönspelet" Bohnanza. Agricola gavs ursprungligen ut redan år 2007 och belönades omedelbart med med ett Spiel des Jahres specialpris år 2008.

Med andra ord räckte det rätt så länge innan den svenska upplagan såg dagens ljus. Det var ett antal pusselbitar som var tvungna att falla på plats, och i år har detta med andra ord slutligen skett. Nu väntar vi med spänning på hur de nordiska upplagorna kommer att påverka efterfrågan. Spelet utvecklades under en gemensam storsatsning, och således har vi även kunnat hålla spelets kostnad i den lägre ändan av skalan; ett exemplar kostar 45 euro. De lokaliserade upplagorna innehåller såväl "Animeeples" som "Veggiemeeples", samt en hejdlös mängd övriga trä- och pappkomponenter. De motsvarar så gott som uteslutande den nya "reviderade upplagan" som släpptes tidigare under 2016. Med andra ord rymmer spelet 1-4 spelare, och speltiden är beräknad till 30 minuter per spelare. Åldersrekommendationen är 12+.

Agricola är alltså klart och tydligt riktat till erfarna spelare, och av vårt utbud kan jämförelser kanske främst dras till Puerto Rico och Power Grid. Agicolas tema gör dock spelet aningen lättare att närma sig; att sköta en medeltida bondgård är sist och slutligen en ganska smärtfri göra, även om det alltid finns en risk för att maten tar slut...

agricola-fin-web-sdj-sonderpreis-2008.jpg

<< Tillbaka