Carcassonnesta uusi laitos

Carcassonne on modernien lautapelien ehkä se suurin superhitti; ainakin Suomessa, aivan kirkkaasti. Kansainvälisesti sitä on julkaistu kymmenien julkaisijoiden toimesta vielä useammilla kielillä. Toisin kuin esimerkiksi Catan , josta on vuosien varrella ehtinyt tulla vaikka kuinka monta eri versiota, Carcassonne on säilynyt melko lailla muuttumattomana toistakymmentä vuotta. Pelin kuvitus kuitenkin uudistettiin Saksassa 2014, jonka jälkeen muut kieliversiot ovat pikkuhiljaa seuranneet perässä. Suomessa uudistusta päätettiin odottaa kunnes uudistetulle peruspelille on saatavilla ainakin yksi lisäosa. Tuo hetki koitti syksyllä 2015 jolloin Lautapelit.fi julkaisi uudet laitokset sekä peruspelistä että Kirkot ja Kievarit -lisäosasta. Nykyisin lisäosia on saatavilla jo useita.

carcassonne-erot.jpg

Tärkein asia on tietää että uudet ja vanhat versiot ovat eroavaisuuksistaan huolimatta kaikki yhteensopivia toistensa kanssa.


2015 version muutoksia edelliseen, 2004 versioon verrattuna ovat:

  • Uusi kansitaide
  • Uusi ohjekirja, jossa peltopisteytys on eroteltu omaksi "lisäosaksi". Näin ollen, ilman peltopisteytystä pelattavan peruspelin ikäsuositus on laskenut ja on nyt 7+
  • Peltopisteytys, joka uudistettiin saksalaisversiossa jo muutamia vuosia sitten, on nyt vaihtunut myös suomenkielisessä versiossa.
  • Joki -minilisäosan lisäksi 2015 versiosta löytyy myös Apotti -lisäosa.
  • Laattojen taide on muuttunut, mutta tiet ja linnat jatkuvat kuten ennenkin. Eri versioiden palat sopivat siis toisiinsa ihan samalla tavalla, mutta erilainen graafinen ilme näyttää tietysti hiukan erilaiselta.

carcassonne-erot-laatat.jpg