Catan versioiden eroavaisuuksista

Catan / Siedler von Catan / Settlers of Catan on yksi modernien lautapelien suurimmista superhiteistä. Sitä on julkaistu yli 30 julkaisijan toimesta ainakin yhtä monella kielellä, joten erilaisia versioita on maailmalla paljon.

Suomeen tulleet versiota ovat pääasiassa suomen- ja englanninkielisiä. Molemmista kielistäkin on jo ehditty julkaista useampia versioita. Pääsääntönä on että suomi ja englanti versiot vaativat jonkin verran kompromisseja pelatessa mikäli niitä haluaa yhdistää. Seuraavassa käymmekin läpi painosten eroja vanhojen ja uusien suomenkielisen versioiden osalta.

Suomen ensimmäiset versiot Catanista julkaistiin nimellä Catanin Uudisasukkaat. Samalla formaatilla julkaistiin myös yksi laajennus, Catanin Uudisasukkaat: Merenkävijät. Nämä sopivat tietenkin toistensa kanssa pelattavaksi täydellisesti. Nimen lisäksi ne erottaa helposti uusista julkaisijasta, vanhoissa se on MarekToy/Competo, uusissa Lautapelit.fi .

Kevään 2011 aikana sarjan julkaisu siirtyi Lautapelit.fi:lle, ja uusien painosten myötä myös pelin ulkoasu ja osa komponenteista koki muutoksia. Ulkoisesti merkittävin uudistus oli pelin nimi, joka lyheni muotoon Catan. Sama linja näkyy kaikissa uuden painoksen tuotteissa:

Uudistus toi mukanaan kuitenkin muitakin asioita:

  • 1) Pelillisesti melko merkityksetön muutos on teiden, kylien ja kaupunkien valmistusmateriaalien vaihtuminen puusta muoviksi. Tämän voi korjata muoviosapaketilla
  • 2) Edelleen pelillisesti merkityksetön uudistus on laattojen uusi taide.
  • 3) Korttien taide on muuttunut edestä ja takaa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä että ryöstötilanteissa kortit on pidettävä piilotettuina. Korttien taustoista voi myös joissain tapauksissa arvioida keneltä ryöstää. Ei kuitenkaan mikää ylitsepääsemätön ongelma.
  • 4) Merilaatat/satamat. Catanin Uudisasukkaat versiossa satamat ovat osassa merilaattoja, jotka ovat puolestaan samanlaisia heksalaattoja kuin maalaatatkin. Uudessa Catan versiossa merelaatat on korvattu maalatat ympäröivällä kehyksellä, joka sitoo koko laudan mukavasti yhteen. Satamat on painettu näihin kehän osiin.

Missä tapauksissa muutokset tulee huomioida? Periaatteessa aina, kun yhdistetään uuden ja vanhan painoksen tuotteita.