Qin är Årets Spel !

23.8.2013

Den årliga Vuoden Peli (Årets Spel) tävlingen är avgjord. I kategorin för vuxenspel vann Lautapelit.fi-utgåvan Qin. Till årets familjespel utsågs Super Farmari, och priset för årets barnspel togs hem av Rapelli. Nedan finns en kort översikt av de olika vinnarspelen.

Rapelli är en tilltalande produkt där spelarna tävlar om att få ut maskar ur en trästam. Eftersom spelet helt och hållet är baserat på tur, så kan såväl småbarn som pensionärer vinna. Ifall ni hellre är intresserade av ett barnspel som erbjuder intellektuella utmaningar och/eller samarbete så kan vi även rekommendera den andra finalisten, Ghost Tower, som är ett minnesspel med samarbete både för barnen och de lite äldre i familjen.

Priset i familjespelskategorin gick till Super Farmari, som är ett "folkspel" från Polen. Spelet är ursprungligen publicerat år 1943 och är i grund och botten ett tärningsspel. Spelets mål är att få en av varje slags djurbrickor på spelarens platta. Brickor fås genom att kasta tärningar, och spelaren kan även välja att byta ut redan införskaffade brickor enligt förutbestämda förhållanden. På tärningarna finns också räv- och vargsymboler, som gör att spelarna kan förlora sina djur ifall de inte satsat på att införskaffa vakthund. För spelare som söker ett enkelt och relativt snabbt tärningsspel i stil med Yatzy så är Super Farmari säkerligen ett utmärkt val, men för spelare som har erfarenhet av moderna brädspelsklassiker (t.ex. Carcassonne och Ticket to Ride (Menolippu) finns det en viss risk för att Super Farmari kan vara en besvikelse.

Vinnaren i kategorin för vuxenspel är Qin. I den här kategoin har det klart och tydligt fokuserats på korta regler och enkelhet; i princip kunde Qin också ha vunnit pris för familjespel. Spelet är även väldigt snabbt, och under en kväll hinner man med flera omgångar. Mera om själva spelet och dess mekanik hittar ni på spelets sida, men kort summerat så påminner det t.ex. lite om Carcassonne ( alla placerar en bricka på sin tur, ett visst turelement finns med) eller varför inte Samurai

<< Tillbaka