Qin on Vuoden Peli

23.8.2013

Vuotuinen Vuoden Peli -kilpailu on ratkennut. Aikuistenpelikategorian voitti Lautapelit.fi julkaisu Qin, perhepeliksi valittiin Super Farmari , ja lastenpelisarjan voiton vei Rapelli. Seuraavassa lyhyt katsaus voittaneisiin peleihin.

Rapelli on näyttävä tuote jossa pelaajat kisaavat toukkien saamisesta ulos puunrungosta.
Koska pelissä menestyminen perustuu vain ja ainoastaan onneen, pärjäävät siinä yhtä hyvin niin vauvat kuin vaaritkin. Mikäli etsitte lastenpeliä, jossa on älyllistäkin haastetta yhteistyön puitteissa, suosittelemmekin kokeilemaan ainakin toista finalistia, Kellotornin Kummitukset peliä, joka on kehittävä tiimimuistipeli niin perheen lapsille kuin vähän vanhemmillekin.

Perhepelikategorian voitto meni Super Farmari pelille, joka on puolalaisten "kansallispeli". Peli on julkaistui alunpelin 1943, ja on pohjimmiltaan jatkuvaa nopanheittoa. Pelin tavoitteena on saada omalle pelialustalle vähintään yksi kutakin eläinlaattatyyppiä. Laattojen hankinta tapahtuu nopilla, ja ennen omaa heittovuoroa voi jo hankittuja eläinlaattoja vaihtaa toisiin pelilaudalla määritellyn vaihtosuhteen mukaisesti. Nopissa on myös kettu ja susi symbolit, joilla pelaaja menettää jo hankittuja eläimiä, ellei ole panostanut koirien hankkimiseen. Helppoa ja kohtuullisen nopeaa nopparallia (kuten Yatzy) hakevalle Super Farmari on varmastikin oiva valinta, mutta moderneja lautapeliklassikoita (kuten Carcassonne ja Menolippu) arvostaville on tämän pelin osalta olemassa pettymisriski.

Aikuispelivoittajaksi valittiin Qin . Tässäkin kategoriassa on selkeästi suosittu lyhyitä sääntöjä ja helppoutta, periaatteessa Qin olisi voinut kilpailla perhepelikategoriassakin. Peli on myös nopea pelata, joten illassa ehtii ottaa useammankin erän. Itse pelistä ja mekaniikasta lisää sen sivulla, mutta lyhyesti esitettynä Qin muistuttaa hiukan Carcassonnea (omalla vuorolla yksi laatta laudalle, laattojen nostossa myös tuurielementti) ja vaikkapa Samuraita.

<< Takaisin